Vaječný protein patří vedle syrovátkové bílkoviny a kaseinu mezi nejvyšší zdroje kvalitních živočišných bílkovin a má podobné vlastnosti jako whey proteiny. Patří mezi ně malé množství tuků a sacharidů, vysoký podíl esenciálních aminokyselin (36 %). Vaječný protein pomáhá udržovat a budovat svalovou hmotu. Proto je vaječný bílek ideálním zdrojem bílkovin a výborná alternativa pro osoby nesnášející laktozu z mléčných poteinů.
Vaječný protein Eggtive je z vajec výlučně německého původu, čerstvě zpracovaných v A kvalitě, zpracovaných fermentací a sušených rozprašováním a pasterací.
Vaječný protein je ideální pro muže a ženy všech věkových kategorií kteří potřebují doplnit množství bílkovin.
Vaječný protein je vyroben v Německu pod nejpřísnějšími hygienickými kontrolami. Nesmí zde být použit geneticky modifikovaný materiál a důrazně se kontroluje aby nedošlo ke kontaminaci zakázanými látkami, jako jsou prohormony, anabolické steroidy, stimulanty nebo jiné dopingové látky.
Proč špičkoví kulturisté nedají dopustit na konzumaci vajec, respektive vaječných bílků? Těch dobrých důvodů je celá řada. Vejce jakožto zárodek musí obsahovat všechny potřebné živiny a růstové faktory ke zdárnému vývoji narozeného jedince. Ovšem jak je Vám jistě známo, tak vejce se skládá jednak z bílku, který je zdrojem jenom čistých a velmi kvalitních bílkovin a žloutku, který kromě bílkovin, vitamínů, minerálií, lecitinu obsahuje i nežádoucí tuky doprovázené pro zdraví člověka rizikovým cholesterolem. I když se jeho nebezpečí pro zdravého člověka trochu nadsazuje, tak pokud bychom si chtěli zabezpečit významnější příjem bílkovin pro kulturisty a silové sportovce konzumací vajec, tak to bychom jich museli zkonzumovat tak deset denně, přičemž doporučované množství při racionální výživě je tak jedno… Vejce totiž obsahuje v průměru 6 až 7 gramů bílkovin a z toho je zhruba polovina ve vaječném žloutku.
Při dnešních cenách je dodávka bílkovin prostřednictvím vajec poměrně drahý „špás“. Je nějaké řešení? Ano a to sušený vaječný bílek! Konzumace 100 gramů tohoto produktu nám zajistí prakticky 80 gramů plnohodnotných bílkovin s celou šíří spektra aminokyselin potřebných k tvorbě svalové hmoty. Sušený bílek kromě vysoké koncentrace bílkovin má celou řadu dalších výhod – v prvé řadě je pasterovaný, tedy tepelně ošetřený tak, aby byl zbaven veškerých zdravotně rizikových bakterií a to především salmonely, jejichž infekce hrozí při konzumaci syrových vajec. Scénka ze slavného filmu Rocky, kdy Sylvestr Stallone konzumuje vždy po tréninku syrová vejce, rozhodně není hodna následování… A proč také, když máme k dispozici bezrizikové sušené vaječné bílky? Nulový obsah sacharidů a tuků předurčuje sušený bílek jako ideální zdroj bílkovin do redukčních a rýsovacích diet v kulturistice. To samozřejmě neznamená, že nemůžeme vaječné bílky kombinovat s takovými cukry, které si sami zvolíme – a to hlavně s glukózou a maltodextrinem a namíchat si tak „anabolickou“ směs dle našich potřeb a cílů. Každý zdroj bílkovin má jiné složení aminokyselin, proto bychom se nikdy neměli zaměřit pouze a výhradně na využívání jednoho zdroje bílkovin, ale ideální je kombinace a tím vzájemné doplňování aminokyselinového spektra. Například přednosti syrovátkových proteinových koncentrátů vyplývající z rychlosti a snadnosti vstřebávání jsou všeobecně známé, ale co přidat do Whey proteinů vaječný bílek? Za určitých okolností (v průběhu dne či před spaním místo Night proteinu), kdy chceme prodloužit dobu působení proteinového koncentrátů, tak je to ideální… Vaječný bílek představuje kompromis v tom nejlepším slova smyslu mezi „rychlými“ (syrovátkový koncentrát) a „pomalými“ proteiny (kasein), protože jeho rychlost trávení a vstřebávání se pohybuje právě mezi těmito zdroji.
Pokud rozmícháme sušený bílek v mléce, tak doplníme vaječný albumin bílkovinami mléka a tím podstatně rozšíříme aminokyselinové spektrum, ale musíme si uvědomit, že zároveň měníme výživové hodnoty konečného nápoje, který potom obsahuje i ne příliš žádoucí mléčný tuk a laktózu.
Ať již použijeme vodu nebo mléko, tak vždy bude sušený vaječný bílek představovat významný přínos jak pro kulturisty, tak všechny sportovce v rozvoji svalové hmoty a síly!
SLOŽENÍ
obsahuje:
Vaječný protein A třídy, fermentovaný, sušený rozprašováním, pasterovaný
DÁVKOVÁNÍ
Eggtive by měl být konzumován ihned po intenzivní fyzické zátěži, ale může být použit i několikrát denně. Rozmíchejte 30 g prášku s 300 ml vody nebo džusu pro použití v jedné porci. Vhodné i pro přípravu omelet. Jednoduše smíchejte trochu vody a lžičku dobrého oleje a orestujeme na pánvi.
ve 100 g | v dávce 30 g | |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1462 kJ (17%*) | 438,6 kJ (5%*) |
Bílkoviny – proteiny | 82 g (164%*) | 24,6 g (49%*) |
Sacharidy – uhlohydráty | 4,5 g (2%*) | 1,35 g (1%*) |
ve 100 g | v dávce 30 g | |
---|---|---|
Kyselina asparagová | 8300 mg | 2490 mg |
Kyselina glutamová | 10400 mg | 3120 mg |
L-Alanin | 4700 mg | 1410 mg |
L-Arginin | 4400 mg | 1320 mg |
L-Cystein | 2100 mg | 630 mg |
L-Glycin | 2800 mg | 840 mg |
L-Fenylalanin | 5700 mg | 1710 mg |
L-Histidin | 1900 mg | 570 mg |
L-Isoleucin | 4300 mg | 1290 mg |
L-Leucin | 6900 mg | 2070 mg |
L-Prolin | 2900 mg | 870 mg |
L-Serin | 5200 mg | 1560 mg |
L-Threonin | 3600 mg | 1080 mg |
L-Lysin | 5500 mg | 1650 mg |
L-Methionin | 3100 mg | 930 mg |
L-Tryptofan | 1000 mg | 300 mg |
L-Tyrosin | 3300 mg | 990 mg |
L-Valin | 5700 mg | 1710 mg |
ve 100 g | v dávce 30 g | |
---|---|---|
z toho BCAA | 0,036 g |